Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Gerberos s.r.o. Menu

Zaletnění lyží aneb jak správně uložit lyže k letnímu spánku

19. 3. 2023

 

Lyžařská sezóna je u konce a s ní ruku v ruce přichází i posezónní péče o lyžařské vybavení. Každý vášnivý a pečlivý lyžař jistojistě ví, že hodit lyže, lyžáky či hole jen tak do sklepa a vzpomenout si na ně až se začátkem další sezóny, se nevyplácí. S příchodem nové sezóny nejspíš zapláče nejen vaše peněženka, ale možná i vy nad stavem vašeho lyžařského vybavení. A jak se tedy vyhnout nepříjemnému překvapení na začátku nové sezóny? Stačí vše správně zaletnit.

Důkladná jarní očista

Pokud jste fanoušci zdravého životního stylu, určitě znáte velice populární jarní očisty. A přesně takovou očistu si zaslouží i vaše lyže. Během sezóny dostávaly zabrat a s ukončením zimních radovánek přichází čas, kdy si zaslouží řádně opečovat. Vyčistit, osušit, nabrousit hrany a opravit skluznice.

  1. Čištění – lyže můžete opláchnout teplou vodou a zbavit je tak nasbíraných nečistot jako je sůl, bahno či písek. Následně si zaslouží jemnou péči hadříku, který odstraní zbylé nečistoty. Ku pomoci vám může být mosazný kartáč a čistič skluznic. V tuto chvíli si můžete uvařit kávu a počkat, než lyže uschnou.
  2. Voskování a broušení hran – na dlouhý zimní spánek dopřejte lyžím silnou vrstvu teplého vosku, díky němuž nebude povrch skluznice vysychat a nebude se na ni chytat prach. Vosk v žádném případě neleštěte či nestahujte stěrkou. Hrany zase můžete nastříkat speciálním olejem proti oxidaci a zabránit tak často vznikající rzi. Pokud však na hranách už nějakou tu „lišku“ vidíte, zajděte raději do servisu nebo hrany řádně očistěte a obruste.

Toko čistič skluznice

Fotografie: TOKO čistič skluznice

Nezapomeňte lyže či snowboard nechat pořádně vyschnout. Lyže uložte ke spánku nejlépe samostatně ve vodorovné poloze skluznicí nahoru na suchém a tmavém místě. Lyže můžete nechat odpočívat ve vaku, ale v jen v případě, že je skutečně suchý. Jinak by se v něm mohla hromadit vlhkost. Popřípadě jej nezapínejte úplně a nechte lyžím větrací okénko.

TIP: Nezapomeňte vyčistit i vázání. Nejlépe teplou vodou a poté nastříkat konzervačním sprejem. Stupnici vázání můžete také nastavit na nižší čísla, čímž jim ulevíte od námahy. V tom případě však mějte na paměti, že před sezónou byste měli zajít do servisu nebo si poznamenejte původní nastavenou hodnotu.

A co lyžáky?

Lyžařské boty by měla čekat obdobná očistná procedura. Lyžáky očistěte od špíny a prachu pomocí kartáčku a teplé vody. Umýt můžete i vnitřní botičku, ale nepoužívejte žádné chemické prostředky a na pračku rovnou zapomeňte. Pokud však trpíte silným pocením nohou, můžete použít navoněný dezinfekční sprej. Zatímco co se vnitřní botička suší, zkraťte si čekání vydloubáním kamínků ze vzorku podešve a namažte čepy přezek mazivem. Se sušením si dejte opět na čas, poslední, co potřebujete je plíseň v botách. Nejlepší je nechat lyžáky i vnitřní botičku klidně i několik dnů schnout při pokojové teplotě.

vak na lyžáky

Fotografie: Vak na boty Rosssgnol Hero Heated

Po pečlivém usušení vložte vnitřní botičku zpátky do lyžáků a zapněte zlehka přezky. Lyžáky můžete skladovat společně s lyžemi na suchém a tmavém místě, kde mohou v klidu a nerušené odpočívat do příchodu další sezóny. Ale pozor! Z vlastní zkušenosti víme, že někdy letní klid může narušit nevítaný vetřelec. Obzvláště myši milují vnitřní pěnové výplně. Zvolte proto s rozvahou, kde lyžáky uskladníte, aby na vás v zimě nevykoukl pouze skelet bot bez pěny. Pokud svým lyžákům nemůžete poskytnout stoprocentní ochranu před zvídavými zvířátky, dejte je alespoň do brašny na boty a tu pečlivě zapněte.